Владеете ли наистина някои основни кулинарни умения?

Светът на кулинарията и готварството е особено любим за редица хоби готвачи, които с готовност се впускат към създаването на следващото прекрасно ястие. Като че ли страната ни се отвори към различните вкусове и експериментите – сега, повече от всякога, на българската трапеза бихме могли да открием съставки и подправки, за които допреди години не бяхме и чували.

Все повече хора се престрашават да направят първите си кулинарни опити и една не малка част от тях откриват у себе си неподозирани умения и нова страст. Готвенето, макар и в домашни условия и за семейството, би могло да подейства изключително разтоварващо и да впечатлите с кулинарните си заложби роднини и приятели.

Има някои основни кулинарни положения, които всеки готвач би следвало да знае и успешно да интегрира в работата си в кухнята и в своите ястия.

Реженето на лук

Някога замисляли ли сте се дали правилно режете лук? Ако всеки път, когато готвите с този зеленчук, ви идва да се разплачете, то, най-вероятно, пропускате нещо съществено в боравенето с продукта. За да не ни люти на очите, не трябва да отстраняваме долната част на главата лук, докато го режем, тъй като така стимулираме зеленчука да започне да отделя сок, който всъщност притежава добре познатия ни парлив ефект.

Приготвяне на свинска пържола на тиган

Ако сте почитатели на свинското и на бързото приготвяне на месото, то, вероятно, често посягате към тигана, когато искате да сервирате свински пържоли за вечеря. Съществуват няколко трика, които ще извлекат максимума от вкусове, съдържащи се в месото. Заменете олиото или зехтина с парченце масло. То изключително добре ще овкуси месото. Докато готвите пържолата, прибавете цяла смачкана скилидка чесън към маслото, за да обогати аромата и вкусовете. И за финал, най-подходящата подправка, която бихте могли да прибавите, е розмаринът. Ако разполагате с пресен, отделете малките листенца от клонката и ги включете към маслото и чесъна. Сух розмарин също ще ви свърши работа. И така, само за няколко минути, разполагате със стек, достоен за сервиране в ресторант.

Знаете ли как да приготвите перфекното тесто за паста?

Правилото е много просто – на всеки 100гр. брашно добавяте по едно яйце. Замесвате тестото и го оставяте да си „почине“ за около половин час. След това го разточвате и нарязвате в подходящата форма за предпочитаната от вас паста.

About the author