Противовъзпалителното хранете – златен стандарт при поддържането на добро здраве

Напоследък все по-открито се говори за здравословното хранене и това не е никак случайно – като че ли хората започнаха да обръщат по-голямо внимание на ежедневната си диета, стремейки се да я балансират. Именно чрез храната набяваме по-голямата част от всички витамини и минерали, от които се нуждае организмът ни, за да функционира правилно. Ето защо решихме днешната статия да е насочена именно към няколко идеи за здравословно хранене, които да имплементирате в ежедневието си още днес.

Защо е важно да се храним противовъзпалително?

Консумацията на вредна и прекалено обработена храна при всички случаи води до много здравословни проблеми, най-важният от които е отслабване на защитните сили на организма. Занижената имунна система ни прави изключително податливи на болести от всякакъв тип – в редица случаи именно високият имунитет е онова, което ни предпазва от предаването на грипа или настинката.

Добрата новина е, че с помощта на определени храни бихме могли да подсилим физиката си и да направим тялото си не толкова податливо на разболяване. Ето какво е повече от полезно да похапваме и да включим в диетата си.

Фибри и пресни зеленчуци

Всеки знае, че фибрите, които откриваме в пълнозърнестите храни и витамините и минералите в зеленчуците са способни действително да направят чудеса с тялото ни. Освен, че забързват метаболизма и помагат на тялото ни да се оттърве от излишните килограми, фибрите и зеленчуците също така ни снабдяват с необходимото количество енергия. Зелени листни зеленчуци, зеле, броколи, спанак, магданоз, моркови са само част от така полезните и предпочитани храни, действащи противовъзпалително. Включете в режима си и пълнозърнест хляб – фибрите в него ще подобрят перисталтиката на червата ви.

Плодове и полезни мазнини също трябва да присъстват в менюто ви

Противовъзпалително на организма действат плодове като портокали, лимони, мандарини, грейпфрут – те са чудесна добавка към закуската сутрин под формата на нарязана плодова салата или чаша освежаващ фреш.

Стремете се да включвате в храната си така полезните омега мастни киселини. Както добре знаем, значителни количества от тях се откриват в рибата – сьомгата и пъстървата са чудесен източник на полезни вещества, които ще ви помогнат по пътя към здравето и красотата.

About the author