Как Интернет промени живота ни?

Живеем в изключително необичайно, интересно и стимулиращо любопитството време.


Ако до преди години не сме си и представяли, че ще дойде момент, в който бихме могли да пазаруваме онлайн, то ето, че това време дойде. Само за няколко години Интернет изцяло превзе ежедневието ни – мрежата трайно се настани както в работата ни, така и в личния ни живот.

В днешно време няколко клика с мишката са достатъчни, за да се оборудваме с онова, което ни е необходимо. Свободно пазаруваме в мрежата храна, книги, дрехи, козметика и, изобщо всичко, което би ни било необходимо. Ако до преди години се налагаше да отидем до кварталната библиотека или книжарницата, за да сдобием с книгата, която много искаме да прочетем, то сега единственото, което трябва да направим, е да я поръчаме и да изчакаме да пристигне от комфорта на дома си.

Мрежата и широкото й потребление направи възможно развитието на множество бизнеси, които или работят посредством нея, или са изцяло разположени в Интернет. От една страна, това променя цялостната картинка на бизнеса в световен мащаб, а, от друга – позволява на милиони хора да работят и да са продуктивни от удобството на дома си. Все по-често оперативките са изнесени в интернет – вече не представлява трудност нито за служителите, нито за техните ръководители да обсъждат професионални въпроси по Интернет. И това, разбира се, е възможно, благодарение на техническите напредък и процеси – ако до преди години мрежата не бе достатъчно развита, за да поддържа конферентни разговори в добро качество, то сега в една видео връзка биха могли да участват голяма група от хора, без да се отрази това на качеството на връзката.

Идеята за прекарване на свободното време е също пряко обвързана с интернет – за по-младата група от населението е почти немислимо да мине ден, в който да не са в мрежата под една или друга форма. Ако до преди години интернет се употребяваше сравнително рядко, то вече мрежата е трайно съединена както с личния ни, така и с професионалния ни живот.

Експерти прогнозират, че така тенденция няма никакви изгледи да отмре в бъдеще. Дори напротив – по всичко личи, че Интернет се е наложил трайно в начина ни на живот.

About the author