Защо са екологични и здравословни емайлираните канчета?

Често наблягаме на здравословността на емайловото покритие. Струва си обаче да знаете какво е толкова необичайно в него и какво го отличава от другите, че се нарича здравословно. 

В тази статия ще ви представим защо, променяйки хранителните си навици /собствените и на семейството си/, трябва да заменим обикновените канчета с качествени емайлирани канчета. Каква е тайната на благотворното въздействие на емайла върху здравето? Със сигурност то е осезаемо!

Те, освен че ни пленяват с оригиналния си външен вид, преди всичко имат важни функции за нашето здраве. Висококачествен емайлиран слой създава антиалергично покритие, което не съдържа никакви опасни вещества, които могат да попречат на вкуса или миризмата на напитката. Освен това са много функционални. Може да ги използвате както у дома, така и навън – отличен избор са за излети и къмпингуване например.

Без вредни вещества 

Емайлът е специфично покритие, без кадмий, олово и BPA. Трябва обаче да не забравяме да се грижим за покритието на емайла – само така дълго ще се радваме на ползите и качеството му. Използвайте дървени кухненски аксесоари за смесване или разбъркване на съдържанието. Силиконовите кухненски аксесоари също са добър избор. Забранено е използването на метални шпатули или лъжици и всякакви остри аксесоари, които бързо ще разрушат структурата на емайла и ще направят канчето ви от безопасно – вредно!

Емайлираните съдове са хигиенични

Много е лесно да поддържате успешно емайла чист. Емайлираното покритие върху емайлираните съдове е равномерно и гладко, което предотвратява развитието на всякакви микроорганизми. Така може да сме далеч по-спокойни за здравето си. Можем да накиснем дори силно изгорял съда и след това безпроблемно да го почистим с мека гъба. 

Емайлът е устойчив на киселини и високи температури

Важно е, че можете да варите почти всичко, включително и кисели напитки в емайлираните канчета. Без проблем можете да кипнете и това, което не се препоръчва да се слага в стоманени съдове. Емайлът е издръжлив, емайлираните съдове могат успешно да се нагряват до много високи температури.  

Емайлирани съдове, идеални за съхранение

Много пъти сме подчертавали, че канчетата от неръждаема стомана, макар и безопасни за контакт с напитки, не са подходящи за дългосрочно съхранение. След известно време стоманата може да попречи на вкуса и качеството на напитката, така че винаги препоръчваме да ги съхранявате в стъклени съдове или – точно така – в емайлирани съдове. За нас това е много удобно решение. След като изстине, приберете напитката в хладилника. Макар и нещо да преседи в емайлирано канче по-дълго време, то остава напълно безвредно за здравето.

Запазване 

Емайлираните съдове се нагряват много бързо и следователно са енергийно ефективни. Освен това, използвайки капак върху тях, намаляваме изпускането на пара, следователно намаляваме количеството вода, необходимо за приготвяне на топла напитка. Да, в перспектива на един ден или месец това спестяване няма да се забележи. Но година или повече ще се отрази под формата на по-ниски сметки за ток и газ. Еко готвенето е не само модерно, но и здравословно и полезно за вас, за семейството ви и въобще – за планетата!

Имате ли вече своя комплект емайлирани канчета?

About the author