Най-накрая се дава гласност на менталните проблеми

До преди едва няколко години менталните и психични разстройства от всякакъв тип бяха белязани сякаш от стигма – никой не говореше за тях и, като че ли, те не съществуваха на повърхността, бяха далеч от хорските очи и уши. Въпреки че винаги са били много наболял обществен проблем, за тях рядко ставаше дума и страдащите от тях се затваряха все повече в ада на собственото си съзнание.


Едва наскоро се даде с една идея повече гласност на тези състояния. Хората започнаха да обръщат по-съществено внимание на тези проблеми. По този начин и онези, които биват измъчвани от разстроена психика, се чувстват все по-подкрепяни в това да изразят гласно онова, което чувстват. Но пътят до този момент не бе никак лек.

Вижте някои от основните причини, поради които днес говорим с повече увереност за тези проблеми.

Трагедията на някои известни личности

mental illness

Смъртта на звезди като Робин Уилямс, Честър Бенингтън и Антъни Бърдейн потресоха света – и тримата загинаха чрез самоубийство; и за тримата стана ясно, че са били в оковите на тежка клинична депресия. Тяхната смърт сякаш стана символ на това, че липсата на помощ и протегната ръка за помощ водят до трагични последици.

Феновете на звездите започнаха да осъзнават, че това, че някой е известен и с привидно съвършен начин на живот, в никакъв случай не е застрахован от това да изпадне в тежко депресивно състояние. Дистимията е разновидност на депресията, характеризираща се с дълги години чувства на потиснатост и мъка.

Бумът на социалните мрежи

social media

С разрастването на социалните мрежи и техният ефект върху обществото, даден казус или въпрос е възможно мълниеносно да достигне до огромен брой хора за отрицателно време. Тази гласност касае и темата за психичните разстройства. Все повече хора събраха смелост да започнат да говорят за менталните си страдания и да ги правят обществено достояние чрез социалните мрежи.

Известните също започнаха да говорят по темата

Известните личности, които са идоли за милиони хора по света, също започнаха да повдигат завесата и да говорят за демоните си. Това поощри многобройните им фенове също всекидневно да говорят за проблемите си и да търсят помощ. Звезди като Деми Ловато и Мишел Обама открито говориха за важността на менталното здраве, с което съсредоточиха вниманието на обществеността върху този така наболял казус.

About the author