Подготовка на къщата за зимата

Подготовка на къщата за зимата

Есента вече е тук, а зимата бавно прави своите крачки. Тъй като сезоните се променят, преминавайки от високите летни температури към ниските температури през есенно-зимния сезон, има някои неща, които трябва да направите, за да подготвите къщата си. Това не са големи проекти, а само някои бързи задачи, които ще ви помогнат да намалите сметката си за енергия и да намалите шансовете за неприятни изненади в разгара на сезона.

За да може през студените месеци домът ви да бъде топло и приветливо място, е важно да се въоръжите с добра воля и да извършвате рутинни „есенни ремонти“, следвайки тези прости съвети, за да подготвите дома си за настъпването на зимата, избягвайки неочаквани разходи.

Прегледайте вратите и прозорците

През зимата обикновено отоплението е от голямо значение за дома, така че е добре да бъдете сигурни, че студеният въздух няма да може да нахлуе вътре. Необходимост е да прегледате и анализирате дали прозорците и вратите пропускат въздух отвън. Не е задължително да усещате силен вятър или течение. Въздухът може да успява да се промъкне между рамката на дограмата и стената, тъй като пространството не е добре уплътнено. В случай, че това е така, съветваме ви да уплътните тези места.

Ако дограмата видимо е повредена, то това е най-очевидният знак, че трябва да я подмените. Повредените стъкла ще позволят в дома ви да нахлуе освен студен въздух, то и влага, мухъл и плесен, които могат да навредят и на здравето ви.

Вземете мерки за поправка на покрива

Направете обстоен оглед на покрива на вашия дом. Огледайте се за разместили се или липсващи керемиди на покрива. Съветваме ви освен външната част, да огледате и основите на покрива. През есента и зимата може често да вали сняг или дъжд, което предполага, че покривът ви ще бъде изложен на условия, които могат да допринесат за течове, които да нанесат щети и във вътрешността на дома. Ако покривът ви е на повече от 20 години, е напълно нормално да се появят и проблеми. Покривната полиуреа е двукомпонентен хидроизолационен материал, който ще ви осигури сигурност и през тези месеци от годината – https://izobul.com/category/97/pokrivna-poliurea.html.

Огледайте външната част на дома

Съветваме ви да огледате и външната облицовка на сградата. Независимо от това на колко години е дома, може да са се образували пукнатини вследствие на времето и слягането на конструкцията. Ако забележите нередности, е добре да се консултирате със специалист в областта, който да поправи проблема. Хидроизолациите за покрив и основи са подходящи не само за покрива, но и за външните части на къщата като верандата, терасата или стените. Друга важна стъпка в подготовката на покрива е почистването на улуците от листа и насъбрали се боклуци, или подмяната им, ако е необходимо.

Подгответе двора си за студените месеци

Всичко, което не се използва през зимата, трябва да се прибере на закрито, за да се съхранява и да запазите доброто му състояние и за следващия сезон. Ако не разполагате с пространство, където да съхранявате тези неща, то поне се постарайте да ги покриете. Постарайте се да подготвите и градината си за зимните месеци, за да ви радва с красивите си цветове още през първите пролетни дни. Не забравяйте да почиствате двора си от падащите листа.

Отоплението

Последна стъпка, но не и по значимост. Отоплението на дома през студените месеци е задължително в повечето български домове. Много от отоплителните системи обаче са на повече от 10 години, което означава, че трябва да бъдат предприети мерки за поддръжката им. Ако използвате климатици, отделете време за подмяната на филтрите. Заложили сте на ОВК инсталация? То по-добре се обърнете към специалист, който да се заеме с регулярната поддръжка. Много по-добре е да откриете проблеми с отоплението, докато още може да се радваме на есенните температури.

Много хора изпитват проблеми с недвижимото си имуществото през зимните месеци, така че по-добре се заемете с подготовката на дома си още през ранна есен, за да може да бъдат поправени нещата, които имат нужда, още преди времето съвсем да се е влошило. Не забравяйте, че основната ни цел е да предпазим дома си и да го задържим топъл и сух, за да предостави уют и топлина на цялото семейство.

About the author