Как да се отървете от хлебарките у дома?

Как да се отървете от хлебарките у дома?

Различните насекоми и паразити по домовете разнасят заболявания и инфекции чрез полазване на храната. Какви продукти са ефективни за унищожаване на хлебарките и подходящо ли е използването на народни средства? Откъде идват и какви условия за живеене предпочитат?

Как да предотвратите появата на хлебарки у дома?

Високата влажност и стайната температура, тъмните участъци от дадено помещение и наличието на храна са идеалната среда за съществуването на тези насекоми. Те се появяват в жилището през отводнителния канал или преминават от съседното жилище. Използват пукнатините по стените и вентилационните шахти, за да се придвижват от едно място на друго. Понякога и ние самите ги внасяме в жилището си, без да го осъзнаваме, тъй като се прикрепват към дрехите.

За отърваването от хлебарките и тяхното унищожаване е необходимо да запазите апартамента си чист и да създадете неблагоприятни условия за тяхното съществуване, съветват от онлайн магазин Otrovi.com. Това означава да прибирате храната си след всяко хранене и да измитате трохите. Редовното изхвърляне на коша за боклук ще спомогне за лишаване на тези паразити. Избърсването на мивката след всяко ползване ще намали нужната им влага, за което ще допринесе и отстраняването на всички течове от крановете на чешмите.

Ако вече е възникнало нашествие от хлебарки, за тяхното унищожаване съветите на експертите сочат да използвате различните видове отрови и уреди за прогонване. В последния случай става дума за машинка, излъчваща ултразвуков сигнал, който е силно дразнещ за насекомите и гризачите, но не и за хората. Сред отровите за унищожаване съществува специален гел, който се нанася от флакона на мястото на обитание.

Ефективни ли са народните средства против хлебарки?

Това са силно приспособими насекоми, така че невинаги народните средства са толкова ефективни, колкото ни се иска. Въпреки това те са по-щадящи и безопасни от използването на химически средства за унищожаване. Ето някои изпробвани и проверени методи:

  • борна киселина – тя е много ефективна против насекоми дори и в случай на развита резистентност от популацията към различните химикали за унищожение. Разяжда храносмилателния тракт на паразитите и те умират;
  • амоняк – поради развитото обоняние на тези животни те бягат от силната миризма, така че разреждането на амоняка в литър вода и избърсването на стените и мебелите с него ще унищожи нежеланите гости;
  • замразяване – хлебарките не обичат студа, тъй като нямат вътрешна телесна топлина. Следователно за унищожението им се прибягва до сваляне на температурата в помещението под 5 градуса, което ги кара да умират и се постига максимална ефективност.

About the author