Как да поддържате матрака чист?

Един качествен матрак е скъпа инвестиция, затова трябва да се стремите да го запазите в отлично състояние колкото се може по-дълго. Това до голяма степен зависи от спазването на добра хигиена, а също и редовното почистване и поддръжка на матрака.

Нещо, което трябва да осъзнаете е, че при редовно използване върху матрака лесно могат да се натрупат замърсявания, прах, мъртва кожа и разнообразни петна, а още по-лошото е, когато се появят неприятни миризми, тъй като те са сигнал за появата на батерии, акари и други вредни за здравето микроорганизми. Почистването тогава става далеч по-сложно и в крайна сметка може да се наложи повторно да инвестирате голяма сума в покупка на нов матрак. За да не се окажете в това неприятно положение – вижте тези полезни съвети, които ще ви помогнат да поддържате матрака безупречно чист.

Инвестирайте в покупка на протектор за матраци

Все повече матраци вече се предлагат с включен протектор, чиято основна задача е да  ги предпази от всякакъв тип външни замърсители, като по този начин ви помогне да запазите високото ниво на хигиена. Те осигуряват защитна бариера между тялото ви и матрака, като не позволяват на потта и мъртвата кожа да се просмукат в матрака.

Ако вашият матрак не разполага с предпазен калъф, добрата новина е, че може да закупите протектор за матрак отделно, като те се предлагат в стандартните размери. Има различни видове, включително и непромокаеми протектори, които са отличен избор не само за детските легла, но и за всяка спалня, като държат влагата далеч от матрака.

Най-голямото предимство на протекторите е, че лесно могат да се свалят и да бъдат изпрани в пералня – винаги, когато усетите, че имат нужда от освежаване.

Редовна смяна на спално бельо

Редовната смяна на калъфки, чаршафи и завивки също е важен фактор за запазване на чистотата на вашия матрак. Подобно на дрехите, които носите, спалното бельо също има непосредствен досег с тялото. Колкото и добра лична хигиена да спазваме, тялото е източник на замърсителите като пот, бактерии, мъртви кожни клетки и др. Затова е добре спалното да бъде сменяно поне веднъж седмично с ново и свежо такова. Така и вие самите ще се чувствате по-комфортно в собственото си легло.

Пазете матрака от петна

Петната могат да са причина за развитието на батерии, а освен това развалят естетическия външен вид на вашия матрак. Уверете се, че сте елиминирали всякакви потенциални източници на петна от вашето легло. В този число – никакво ядене или консумиране на течности в леглото и по възможност – не позволявайте на домашните ви любимци да се качват върху матрака и завивките. Знаем колко сладки и изкушаващи могат да бъдат четириногите приятели, но те биха могли да изцапат матрака, понякога дори неволно да разкъсат с нокти повърхността му, а влакната от козината им са трудни за почистване. Най-добре е да им осигурите тяхно собствени легло, където да се чувстват комфортно.

Почиствайте матрака регулярно

Почистването на матрак в домашни условия не е прекалено сложна задача. Започнете като премахнете всички завивки, спалното бельо и протектора. Всички те отиват за пране.

Огледайте матрака за наличието на петна. Добре е петната да се отстраняват моментално след като са се появили. По този начин почистването е по-лесно. В случай, че петната вече са засъхнали, добра идея е да използвате подходящ препарат, с който да премахнете натрупаните замърсявания. Почистете с деликатни движения мръсните участъци, като се стараете да не повредите нишките на матрака.

Безопасен начин да дезинфекцирате повърхността на матрака е като я поръсите обилно със сода бикрбонат. Тази съставка, която почти всеки има в дома си, създава алкална среда, в която бактериите не могат да се размножават и загиват. Оставете содата да подейства поне за час, след което я почистете с помощта на прахосмукачката. Voilà! Матракът ви вече е чист и готов за използване.

About the author