3 причини за наложително събаряне на сгради

Понякога наличието на сграда или конструкция от всякакъв тип не е рентабилен аспект за един имот. На първо четене това би могло да изглежда малко вероятно – заложено ни е да смятаме, че да си собственик на сграда е всъщност доста обезпечаващо. И, макар и това да е вярно, има моменти и ситуации, в които е повече от приемливо да се предприеме операция по събаряне на сгради.

Запознайте се с 3 причини, които биха могли да наложат подобни действия.

Защо да разрушим една сграда?

Ако сте собственик на сграда, бихте имали различни причини, за да искате да я съборите. В днешния текст събрахме за вас няколко от най-вероятните и често срещаните.

Покачване стойността на имота

Ако сте решили да продавате имот, то вакантният и незастроен такъв би имал доста по-висока цена. Наличието на сграда, която тепърва би изисквала събаряне от страна на бъдещия собственик подрива общата стойност на мястото – от текущия собственика ще се изисква адекватен коментар на цената. Продавайки имот със стара, нестабилна и изгубила стойността си постройка, вие се лишавате от възможността да изискате висока цена за мястото. Друг начин, чрез който бихте могли да завишите стойността на имота, е чрез събаряне на присъстващата стара сграда и построяването на нова такава. В такава ситуация действително пазарната цена на мястото ще скочи неимоверно.

Ако сградата е в лошо състояние

Ако съществуващата сграда е в лошо състояние, стара е и се забелязва съществена нестабилност на основите й, то тогава най-адекватното решение е да я съборите. Това особено много важи за основите на конструкцията – ако те са негодни нестабилни поради множество причини, по-добре разрушете сградата контролирано. Не рискувайте времето да окаже своето влияние и конструкцията да се срути сама. Така рискувате да се случат инциденти с непредвиден характер. Безопасността следва да бъде на първо място.

Ако сградата е стара

Една от причините, поради които основите на една къща биха могли да станат нестабилни и негодни, е остаряването на материалите, вложени в строежа на сградата. Повечето стари сгради може да заблудят неспециалистите с добрия си общ външен вид. Това, обаче, което е от съществено значение, е състоянието на сградата отвътре – достатъчно здрави ли са носещите греди, фундамента, основите? При старите сгради влагата е често срещан проблем, натрупването на мухъл и плесен – също. Това са все предпоставки за отслабване на стабилността й.

About the author