Чаят – божествена напитка, която трябва да консумираме

Любителите на кафето са мнозина, но не по-малко са и тези, които обожават да пият чай.


Чаят е онази чудна сгряваща напитка, която и може да ни излекува от неприятната настинка, и да ни предостави така необходимата енергия за деня.

Ползите от чая се всеизвестни. На пазара изобилства от различни видове, които биха удовлетворили вкуса на всекиго. Билковите чайове са чудесен вариант за случаите, в които ви е повалила настинка и имате нужда от мощни антиоксиданти, за да я преборите максимално най-бързо. Прекрасен вариант за такива ситуации са отварите от лайка, липа, мащерка. Ако пък имате нужда от успокоение и уравновесяване на нервната система, то жълтият кантарион е с доказани лечебни сили срещу депресия и душевно неразположение.

Плодовите чайове са също много вкусен вариант. Много хора предпочитат напитки с вкус на цитруси, горски плодове, ябълки. За зимните месеци особено печеливша е именно комбинацията от ябълка с джинджифил. Сгряващото действие на джинджифила действа изключително ефикасно при възпалено гърло и за цялостен детокс на организма. Много плодови чайове се комбинират и със съставки като канела и ванилия, които придават допълнителна сладост и аромат.

За тези пък, които искат да ограничат кафето или съвсем да го спрат, добра алтернатива са енергизиращите, съдържащи кофеин, зелен и черен чай. Не е задължително да започвате деня си с чаша силно еспресо, за да се разсъните бързо и да се почувствате максимално активни. Все повече хора избират чая пред кафето за сутрешно или следобедно разсънване и енергизиране. Зеленият и черният чай биха свършили чудесна работа, заемайки се с тази задача. Белият чай пък е всеизвестен със своята мекота и лекота – за разлика от по-силния и тръпчив вкус на черния и зеления, белият се характеризира с балансиран вкус и стоплящо усещане.

Чайовете са превъзходна напитка, но не само за студените месеци. Разбира се, тогава всеки ги консумира с охота, заради сгряващото усещане, което носят на тялото ни. Но не е никак лоша идея и да се консумира чай през топлото време – всъщност е доказано, че много по-бързо и лесно човек ще се разхлади, когато му е горещо, ако пие топла напитка, вместо студена.

About the author