Здравословно хранене по време на бременност – какво да включим в менюто

Периодът на бременността е време на значителни промени – както в тялото, така и в ежедневието на бъдещата майка. Едно от най-важните условия за лека и здравословната бременност е правилното хранене. То осигурява необходимите елементи както за оптималния растеж и развитие на бебето, така и за доброто здраве и енергия на майката.

В следващите редове ще разгледаме какво е добре да присъства в ежедневното меню и как да постигнете балансирано хранене по време на този специален период в живота на всяка жена.

Хранене, богато на витамини и минерали

Организмът на бременната жена има повишени нужди от определени витамини и минерали.

Фолиева киселина

Тя подпомага развитието на нервната система на плода. Естествени източници, богати на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци (спанак, кейл), авокадото, бобовите култури и пълнозърнестите продукти.

Желязо

Необходимо е за образуването на червени кръвни клетки и предотвратява умората. Желязо се съдържа в червеното месо, което обаче трябва да се консумира в умерени количества, за да е полезно за организма. Източник на желязо са също лещата и бобът, яйцата, тиквените семки и др.

Калций

Калцият е от съществено значение за изграждането на костите и зъбите на бебето. Бъдещата майка може да си го набави най-добре като включи в менюто си кисело и прясно мляко, сирене, извара, броколи, бадеми.

Качествени белтъчини

Белтъчините са основен градивен елемент за клетките на плода. Добре е да присъстват във всяко хранене на бременната жена. Подходящи източници на качествени белтъчини са рибата, която задължително трябва да е с ниско съдържание на живак (сьомга, пъстърва, херинга), яйцата, пилешкото и пуешкото месо, бобовите култури, ядките и семената.

Здравословни мазнини

Незаменимите омега-3 мастни киселини подпомагат развитието на мозъка и зрението на бебето. Бременната жена може да ги набави като консумира мазни риби (сьомга, сардини), орехи, ленено и чиа семе, зехтин екстра върджин.

Достатъчно фибри и сложни въглехидрати

Фибрите подпомагат храносмилането, което е особено важно при чести оплаквания. Полезен избор на храни в този случай са пълнозърнестите хляб и паста, овесените ядки, кафявият ориз, както и, разбира се – плодовете и зеленчуците.

Хидратация

Приемът на достатъчно течности подпомага обмяната на веществата, кръвообращението и доброто функциониране на организма. Най-подходящата напитка за всяка бременна жена е водата.

Чаят и прясно изцедените сокове може да присъстват в менюто, но в умерени количества. Газирани напитки и подсладени сокове е добре да се ограничат.

Храни, които да избягвате по време на бременността

Изключете или силно ограничете приема им, за да сте спокойни, както за вашето здраве, така и за нормалното развитие на бебето. Списъкът със забранени храни и напитки при бременност включва:

  • сурови или недобре термично обработени яйца и месо;
  • някои видове риба с високо съдържание на живак;
  • непастьоризирани млечни продукти;
  • прекомерен прием на кофеин;
  • алкохол.

Балансираното меню е важно за здравето на майката и бебето

Здравословното хранене по време на бременност не означава строги диети, а балансирано меню, богато на полезни хранителни вещества. Когато бъдещата майка се грижи за себе си чрез пълноценна храна, тя създава най-добрите условия за развитието на своето бебе.

При възможност е добре менюто да бъде обсъдено с лекар или диетолог, особено при специфични здравословни нужди или предпочитания.

About the author