Да придобиеш класен представител на ножарското изкуство, това е въпрос на уважение и почит към традициите, а и към самия себе си
Любопитната история на възникването на ножа сочи, че първите представители са направени от кост или камък. В началните етапи на човешкото развитие заострените краища са се явявали в ролята и на оръжие. Те са намирали приложение не само за битови, а основно за бойни цели. След време, с цел по-удобен захват, към тях започват да се прикрепят и дървени или костни дръжки.
Този инструмент датира повече от 2 милиона години назад.
Постепенно острието търпи промени, камъкът е изместен от бронз, следват го желязото и медта.
На по-късен етап индустрията се фокусира и върху по-масовото им производство, но могат да се видят, както и днес, ножове ръчна изработка на ChefsBlade, създадени в страни с утвърдени традиции и преклонение към този вид изкуство.
Така употребата им се увеличава и те трайно се настаняват в ежедневието ни. Почти не можем да си представим да извършваме без тях дейности, свързани с лов, риболов, туризъм, приготвяне на храна в домакинството.
В съвременния свят ножовете са специализирани и ясно разграничени по отношение на своето предназначение. Не само ценителите, а и хората, които ценят удобствата, разполагат с доста на брой приспособления от този вид, именно заради различните им цели в кухнята.
През годините Германия и Англия се славят като синоним на качество при създаването на красиви и практични ножове, а най-достойните представители тук са майсторите в Япония. Културата в страната на изгряващото слънце, взискателността и перфекционизма са явен знак за висок клас продукти, не само при ръчната изработка, но и при фабрично произведените. Японците продължават многовековната си история в коване на мечове и ножове, като съчетават новаторските си подходи, за да създават специфични остриета със завидни характеристики.
Визията на японските ножове е впечатляваща:
Eдностранно заточване и уникална дръжка, вдъхващи усещане за издръжливост и спокойствие при използването.
В България малкото на брой майстори, които се занимават с този занаят, са категорични, че истинският нож е кован на ръка. Той може да надживее собствениците си и да остане в наследство за поколенията.
Ножът трябва да изпълнява множество функции, но не на последно място да е изработен с вкус и усет към съвършените пропорции. Захватът е изключително важен – той е естествено продължение на ръката.
Ето защо е толкова важно и каква е самата дръжка, нейната форма, размер и до колко тя пасва на индивидуалните изисквания на притежателя си.