Oud е една от най-ценните съставки за производство на арабски парфюми

Oud
Oud се появява при дървета, които са били заразени от гъба (Phialophora parasitica)

Производителите на арабски парфюми подхождат с внимание към всеки детайл. Някои от компаниите разполагат със специално назначени мениджъри, които пътуват до различни точки на света, за да подберат най-качествените суровини за разработването на ароматните комбинации. Една от най-предпочитаните съставки за направа на арабски парфюми е „oud“. Тя е особено търсена и ценна.

Уд е ароматна смола, която се образува в ствола и корените на дървета

Oud се появява при дървета, които са били заразени от гъба (Phialophora parasitica). Ароматната смола се образува в отговор. Тя е богата, тъмна и много ароматна. Процесът на инфектиране с гъбата и последващо развитие на уд е напълно естествен и се нуждае от 60-70 години, за да узрее. Въпреки че парфюмерийната индустрия търси различни варианти да набавя най-ценните си съставки по синтетичен път, все още не е открит такъв начин за получаване на oud. Процесът е напълно естествен, затова и съставката е толкова рядка, ценна и скъпа.

Oud с най-високо качество се добива в Индия

След прибирането на реколтата, преди да бъде продадена, смолата преминава през стандартен процес на почистване и полиране. Най-скъпите сортове се продават на големи и лъскави късове, а цената им обикновено е доста висока – от стотина щатски долара на килограм за най-ниско качество до над тридесет хиляди щатски долара за смолиста дървесина от най-високо качество.

Тайната на майсторската дестилация на Oud се предава от баща на син

За да се улесни извличането на етеричното масло, дървесината се накисва във вода преди процеса на дестилация. Разпространени са две техники за дестилация. Принудителната дестилация с пара се използва в Индонезия, докато хидродестилацията е по-разпространена в Индия, Камбоджа и Тайланд. Тези методи оставят своя отличителен отпечатък върху качеството на oud. След приключване на процеса на дестилация етеричното масло се държи на открита слънчева светлина, за да се изпари излишната влага. Този древен метод на дестилация се предава от баща на син от поколение на поколение, като по този начин се получават истински „легенди“ за oud. Крайният продукт е етерично масло с дървесен и обгръщащ аромат, а останалата дървесина може да се остави да изсъхне, за да се направи тамян.

На Изток смятат Oud за „дърво на боговете“

В Източната култура уд често се използва в моменти на молитва, с цел доближаване до Бога. Изключително интензивният аромат се свързва със свещеното и свръхестественото. Уд се нарича още „дървото на боговете“, споменава се и в Стария завет. В Саудитска Арабия е популярен, както тамян, така и масло oud, което има по-дълготраен ефект. Индусите, мюсюлманите и будистите използват тамян главно при религиозни церемонии. В Мароко уд се смята за истинско съкровище, запазено за малцина избрани, и се включва по време на ислямски религиозни служби, като например рождения ден на Пророка. Освен това уд се  използва по време на медитация, за да я направи по-дълбока и по-духовна със своя опияняващ и загадъчен аромат. В Япония използват уд в церемонията Ко-До, по време на която смолата и други ароматни дървета се изгарят в мангали. Тази церемония представлява своеобразното начало на едно пътуване през целия живот. Всъщност чрез различни обгръщащи аромати е възможно да се предприеме духовно пътешествие във времето. Индийците, индонезийците и китайците също използват уд. Благородният му и древен произход го е превърнал в един от най-скъпите аромати, известен като „течно злато“.

Всички арабски парфюми с Oud са съблазнителни и опияняващи

Както споменахме, oud е една от най-ценните и търсени съставки при производството на арабски парфюми. Уханните комбинации, в които ароматната смола е включена са интензивни и опияняващи. Дървесният характер на уд е богат на нюанси, вариращи от сладки до земни, с нотки на кожа и подправки. Уханието му зависи от вида на дървото, от което е добита смолата, и от техниката, използвана за извличане. Според Parfium.bg, всички арабски парфюми, които съдържат уд, неизменно се запечатват в съзнанието ви. Ароматът на уд създава усещане за блясък, лукс и изключителност. Най-добрите арабски парфюми с oud се славят със своята дълготрайна устойчивост върху кожата. Приказният им характер е увековечен в легендите от „Хиляда и една нощ“.

About the author