Книгите, които непременно трябва да прочетем

Светът на книгите е толкова необятен и магичен, че едва ли има човек, който, веднъж навлязъл в него, да не оставя частица от душата си завинаги там.


Ние знаем, че правилната книга понякога се открива трудно. Измежду хилядите предложения, понякога човек се чувства изгубен насред толкова много думи и изречения. Как да открием правилната книга за нас? Достатъчно ли е да сме запознати с творчеството на автора, да прочетем анотацията на гърба на корицата или да се доверим на препоръката от приятел? Е, има един изпитан начин, който ще ви насочи коя книга да грабнете от рафта в книжарницата и да не сгрешите – днес ще ви представим произведенията, които са устояли на времето и, дори и днес, се смятат за литературни шедьоври.

„Престъпление и наказание“ – Фьодор Достоевски

book

Ако прочитането на това произведение ви се вижда като „хвърляне в дълбокото“ – да, прави сте. Необятната руска душа е вплетена в тази литературна класика. Наред с извънредно интересния и интригуващ сюжет, книгата изобилства от мъдрости и душевност. Това е литература от най-висш ранг. Рядко ще срещнете литературен любител, който да не си е съставил доста високо мнение относно този автор и този му роман.

Влезте в света на Разколников и извървете с него пътя към престъплението. А после бъдете и негови другари по пътя на разкаянието и изкуплението до достигането на душевния катарзис.

„Краткият чуден живот на Оскар Уао“ – Джуно Диаз

Писателят от доминикански произход печели награда „Пулицър“ за този си роман. Класифициран като „модерна семейна сага“, романът проследява живота на главния си герой – Оскар, и, за да се почувства читателят действително като част от семейството, авторът ретроспективно ни запознава с родовата история на момчето. Ако обичате произведения, които разнищват семейни истории и се крепят на силна емоционалност и психология, то този роман със сигурност ще се превърне във ваш любим.

„На изток от Рая“ – Джон Стайнбек

Епохалният роман, смятан за перлата в короната на американския писател, е епичен поглед върху живота на няколко семейства в различни времеви линии на повествованието. Книгата е толкова магична, че ще ви пренесе през плеяда от емоции – ще се срещнете с уникални за литературата методи на разказване и типажи-герои.

„Терез Ракен“ – Емил Зола

bookshelf

Ако сте почитатели на натуралистичното разказване, то романът на Емил Зола определено ще ви допадне. Считан за по-скоро минорен и силно емоционален, този роман разказва за извършено престъпление и последващите обстоятелства и душевни терзания. Книгата има подчертано мрачен оттенък, но е връх в литературата. Определено си заслужава да се гмурнете в света на френската литература.

About the author