Кои са най-подходящите крушки за фаровете за мъгла

Безопасното шофиране на пътя изисква и нужното осветление, което осигурява както по-добра видимост на самия водач, така и подобрена комуникацията между останалите участници в движението. Кои обаче са най-подходящите крушки за фарове за мъгла и какви са техните видове и разлики? Ще научите още сега, както ще видите и някои съвети за избора им.

Какви крушки за фарове за мъгла се използват

Голяма част от съвременните автомобили днес се предлагат със стандартно оборудване, в което влизат и фаровете за мъгла. Те обикновено се намират в долната част на предната броня и предназначението им е подобряване на видимостта в усложнени метеорологични условия. Подобни светлини позволяват на шофьора да вижда пътя и пътната обстановка по-добре, както и той става по-видим за околните водачи на МПС. Какви са разликите на обикновените модели и диодните им аналози?

Ако по-рано много предпочитани бяха халогенните крушки за мъглявина, то днес ЛЕД решенията значително ги изместиха. Въпреки това първите все още намират широко приложение, тъй като са значително по-евтини и повечето автомобилни производители ги вграждат като стандартно решение за допълнително осветление.

Диодните фаровете за мъгла са по-съвременната технология, но са и по-скъпите от двата вида. Тяхната издръжливост в дългосрочен план обаче може да се окаже по-рентабилната инвестиция.

Какви видове има спрямо излъчваната светлина?

Спрямо светлинната температура съвременните крушки за фарове за мъгла генерират бяла, жълта или синя светлина, което съответно е характерно и за ЛЕД решенията и халогените. В първия случай се наблюдава повишена яркост и по-добро визуално възприятие на превозното средство. Във втория, имаме по-лека поносимост от човешкото око, не заслепяват и подобряват видимостта. При избора е важно да се вземат предвид предимствата и недостатъците на двата вида, но от гледна точка на безопасността, жълтият цвят, с температура 2000-3000 келвина, е най-подходящ за визуално възприятие.

Кои крушки са най-подходящите

При избора на най-подходящите осветителни тела за мъгла трябва да се вземат под внимание още следните съвети:

  • Нужно е новите крушки да се съобразят с оборудването на автомобила. Най-важно е цокълът да съвпада. Обикновено се използват цоклите H8, H11, X16 и т.н. Ако няма съответствие, то поставянето ще е невъзможно;
  • Препоръчителна е смяната и на двата фара. Добре е осветителните тела да са с еднакви марки, гарантирайки по този начин еднакво и равномерно светлинно сияние;
  • Не бива да се използват осветителни тела с повече ватове от препоръчаните от производителя на автомобила;
  • Трябва да се има предвид, че това са автоаксесоари, които са консумативи и тяхната дълготрайност е в диапазон от 400 до 1500 часа работа.

About the author