Какво трябва да е налягането в автомобилните гуми през зимата

Какво трябва да е налягането в автомобилните гуми през зимата

Автомобилите днес са оборудвани с добри безкамерни зимни гуми, които са чувствителни, дори и при лекото изменение на налягането в тях. Дори намаляването с 0,5 атмосфери води до деформации и повишаване на разхода. Какви трябва да са оптималните стойности през зимата и как да ги проверявате? Как правилно да ги помпате?

Какво трябва да бъде налягането в новите зимни гуми на автомобила

За подобряване на сигурността и осигуряването на достатъчно сцепление с пътната настилка, дори и в условия на заснежаване и хлъзгав асфалт, се налага поддържане на оптимално налягане за зимата. При мокър път, рискът от аквапланинг се повишава, особено ако качествените автомобилни зимни гуми не са достатъчно напомпани. Контактната площ се увеличава, протекторът не успява да изхвърли водата встрани и се създава предпоставка за загуба на сцепление и на контрол над превозното средство. Съществуват 3 ситуации, в които налягането не е оптимално:

  • ако зимните гуми са твърде напомпани – намалява се контактната площ към центъра на протектора и се увеличава спирачния път;
  • не са достатъчно напомпани – съществува опасност за изпадане от джантата при завои и прекомерно люлеене на автомобила. Препоръчва се проверката да се прави поне 1-2 пъти седмично особено преди дълъг път;
  • натоварването върху четирите колела е различно – също води до неравномерното износване на протектора при четирите колела и може да се наруши стабилността на управлението на колата.
гуми за зима

Прекомерното напомпване или недостатъчното количество въздух ще доведе до преждевременното износване на протектора. Оптималното количество въздух е посочено в експлоатационните инструкции на превозното средство.

Как да го измерите

Измерването се прави винаги на студени зимни гуми, а устройството се нарича манометър. Той е със стрелка и скала, която се задейства от въздуха, излизащ през вентила, след поставяне на устройството. Съществуват и по-съвременни електронни варианти, които са еднакво точни. Други автомобили са със система, показваща настоящите стойности на таблото.

Как се помпат правилно

Препоръките са помпането да се извършва на открито, ако зимните гуми са студени. Така вътрешната температура ще е равна на външната. Ако помпането е в топъл гараж, а навън времето е по-студено, препоръките са за увеличаване на препоръчителната стойност с 0,2 бара. Експертите съветват покупката на нови и качествени продукти да се извършва онлайн на достъпни цени.

About the author